27.2.2015

Yksilöllisen taloprojektin toteutus

Ajattelin kertoa tarkemmin meidän taloprojektimme toteutuksesta, jos joku vaikka miettii vielä oman projektinsa kanssa, miten homma kannattaisi hoitaa. Olemme projektissamme vasta alkumetreillä, joten jatkoa tälle jutulle tulee varmasti vielä myöhemmin.
Meidän projektimme hoitaa Suomen Koti Rakennuttajat SKR Oy. He vastaavat projektimme sujumisesta alusta loppuun asti, avaimet käteen -periaatteella. SKR:llä on pitkä kokemus omakotitalojen suunnittelusta ja toteutuksesta ja ammattilaisten tavoin he osaavat tietysti ottaa huomioon kokonaisuuden ja ratkaisujen yhteensovittamisen sekä toteutuksen jo suunnittelun alusta alkaen. 
Meille ensikertalaisille talonrakentajille SKR:n tarjoama malli on erittäin helppo. Koska lisäksi molemmat matkustamme työn puolesta melko paljon, oli meille mahdotonta ottaa itse vetovastuuta koko projektista. Halusimme kuitenkin yksilöllisen, meidän tarpeisiimme suunnitellun kodin, jonka materiaaleihin ja muihin valintoihin saisimme itse vaikuttaa. 

Jo heti alkuun SKR suositteli meille arkkitehtia, jonka tyyli sopisi meidän kuvailemaamme taloon. Aloituspalaverissa arkkitehdin ja SKR:n kanssa kävimme tutustumassa tonttiimme ja sen mahdollisuuksiin sekä juttelimme, mitä ominaisuuksia haluamme taloltamme. Arkkitehtimme Kaarlo Rohola piirsi meille ensimmäiset luonnokset, joista pidimme jo kovasti. Tämä oli iso apu meille, sillä arkkitehdin valinta ilman suositusta on erittäin hankalaa. Kuten jo kerroinkin, loppusyksystä aloimme suunnitella sisustusta yhdessä sisustusuunnittelijan kanssa. Myös sisustussuunnittelija on SKR:n tarjoama palvelu, joka näin yhdistyy saumattomasti muuhun suunnittelutyöhön.
SKR hoitaa projektissamme pääasiassa materiaalihankintojen kilpailuttamisen ja vertailun valittujen laadukkaiden yhteistyöyritysten kesken, ottaen tietysti huomioon meidän toiveemme ja talomme luonteen. He toimivat yhteistyössä tavarantoimittajien kanssa, mikä meidän puolestamme helpottaa suuresti prosessia. Kun ammattilaiset keskustelevat keskenään ja tietävät tarkasti mistä puhutaan, koko prosessi sujuu helpommin kaikkien osalta. Heidän toimintatavallaan varmistetaan, että materiaalit ja valinnat otetaan huomioon jo suunnitteluprosessin alusta alkaen, jolloin projektin aikana ei toivottavasti jouduta tekemään kompromisseja tai hätäratkaisuja, kun palaset eivät sovikaan keskenään. Ja laatutaso säilyy korkeana kaikissa valinnoissa. SKR:n yhteistyökumppaneita ovat mm. WePro, Oras, Stala, Whirpool ja Del Tongo, ensiluokkaisia toimijoita kukin.
Lisäksi urakoitsijamme koordinoi ja hoitaa projektissamme erikoissuunnitelmat yhteistyökumppaniensa kanssa. Kun arkkitehti toimii alusta alkaen yhdessä rakennesuunnittelun, LVI-suunnittelun, sähkösuunnittelun ja lisäksi vielä sisustussuunnittelun kanssa, lopputulos on viimeistelty ja suunnitelmat toimivat keskenään. SKR tarjoaa myös energiaoptimoinnin, joka on hyvä apu lämmitysmuodon ratkaisussa. Tämän pohjalta mekin teimme ratkaisumme, mistä voisinkin kertoa lisää myöhemmin. Nykyisin rakentamisessa pitää ottaa huomioon niin monia asioita energialuokista tiiveysmittauksiin ja hyväksyttyihin materiaaleihin, joten on hyvä jättää näiden hoito ammattilaisten hoidettavaksi.
Meidän tapauksessamme SKR:n tarjoama yksilöllinen mutta helppo paketti on se kaikkein toimivin ratkaisu. Saamme itse vaikuttaa materiaaleihin ja muihin ratkaisuihin täysin, mutta saamme suuresti vetoapua, ohjeistusta ja suosituksia urakoitsijaltamme. Heillä on homma hanskassa ja projekti hallussa. Meidän ei ensikertalaisina ummikkoina tarvitse selvittää kaikkea itse alusta alkaen, miettiä toteutustapoja tai etsiä toimittajia. Saamme aina mietintöihimme apua heiltä. Kokemuksensa ansiosta heillä on myös heti tiedossa toteutustapoja tai tavarantoimittajia, joiden avulla suunnitelmamme voidaan toteuttaa. Meiltä säästyy paljon aikaa, vaivaa ja turhautumista.

Miten teidän projektinne toteutus toimii? 


Kuvat Pinterest

2 kommenttia:

  1. Me vielä mietimme. Yksi vaihtoehto on, että mies pitää sapattivuoden ja rakentaa yhdessä ammattilaisen kanssa. Tai sitten maksamme vähän enemmän ja otamme jonkinlaisen Sisusta itse- tai jopa muuttovalmis-version. Kaikki on vielä ihan auki, voi kun osaisi ja tietäisi miten kannattaa tehdä. Noviiseja siis mekin tässä hommassa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti päätös riippuukin paljon omasta osaamisesta sekä ajankäytön mahdollisuudesta. Meillä ei ole oikeastaan kumpaakaan, sen vuoksi pääsyimme tähän meille helppoon ja toimivaan ratkaisuun.

      Poista