23.2.2015

Miksi tehdä sisustussuunnitelma ennen rakentamisen aloitusta

Sisustussuunnitelma on hyvä tehdä jo aikaisessa vaiheessa. Ainakin päälinjat, huoneiden toiminnot ja huonekalujen sijoitus on hyvä miettiä, jotta vielä voidaan vaikuttaa muihinkin ratkaisuihin. Vaikka pohjapiirros toiminnollisesti näyttäisikin hyvältä, kannattaa miettiä eri toimintojen sijoitusta tarkemmin jo heti alusta alkaen. Itse ajattelin, että ehtiihän sitä myöhemminkin projektin aikana miettiä kaapin paikkoja, mutta onneksi ammattilaset osaavat neuvoa aloittelijaa. Pienetkin muutokset aiheuttavat helposti lumipalloefektin ja useampaakin juttua pitää viilata.

Meillä on työstetty sisustussuunnitelmaa suunnittelijamme Marika Piekkalan kanssa jo marraskuusta lähtien. Marika toimii yhteistyössä urakoitsijamme SKR:n sekä arkkitehtimme kanssa, joten suunnitelmien tekeminen on meille erittäin helppoa, kun ammattilaiset voivat keskustella tarvittavista rakenteista ja muutoksista keskenään.

Pikkuhiljaa olemme miettineet, millaisia sisustusratkaisuja eri huoneisiin toteutetaan. Katsotaan tässä nyt kuitenkin pari juttua, joissa pieni viilaus on johtanut useampiin rakenteellisiinkin ratkaisuihin. Nämä ovat sellaisia asioita, jotka pitää huomioida jo ennen kuin lopulliset kuvat on tehty.
1. Vierashuoneeseen pitäisi mahtua sekä vuodesohva että työtila, joten tilaa tarvittaisiin vähän enemmän. Työhuoneeseen sen sijaan riittää vähempikin tila, joten alakerran huoneiden välistä seinää siirretään. Työhuoneesta poistetaan kaapistot.
2. Koska seinää siirretään, myös liukuovea pitää siirtää vähän, jotta kummankin puolen ovet mahtuvat liukumaan seinän sisällä.
3. Koska seinää siirretään, myös ikkunoita siirretään.
4. Vierashuoneeseen lisätään liukuovikaapistot koko seinälle.
5. Koska alakerrassa siirrettiin seinää ja ikkunaa, myös yläkerran ikkunaa pitää siirtää samaan linjaan.
6. Saunaan muutetaan vastakkain asetetut lauteet, jotka tarvitsevat jonkin verran lisää leveyttä, joten yläkerran muita väliseiniä siirretään sopivasti.
7. Aulatilalle halutaan jättää optio tehdä tilasta joskus huone, joten terassin ovea siirretään ja alakerran puoleista seinää jatketaan vähän.
8. Aiemmin korkeaan tilaan sijoitettu ikkuna siirretään väliseinän toiselle puolelle tuomaan valoa aulatilaan.

Sisustusratkaisut vaikuttavat vahvasti myös sähkösuunnitteluun: minne sijoitetaan valaisimia, missä tarvitaan eniten pistorasioita jne. Valaistus rakennetaan sitten sisustukseen sopivaksi, joten myös tarkempi valaistussuunnitelma tulisi tehdä ennen lopullista sähkösuunnittelua. Melko paljon asioita suunniteltavana, yhteensovitettavana ja hallittavana!

Oletteko te ottaneet sisustussuunnittelijan mukaan jo heti alkumetreiltä?

5 kommenttia:

 1. Ei olla otettu sisustussuunnittelijaa, mutta mietitty elämistä talossa jo aika käytännöllisesti. Missä pidetään tietokoneita -> pistorasiat ja nettipistokkeet. Mihin tulee kenties lipastoja ja niiden päälle lamppuja tms ->pistokkeet. Myös vaihtoehtoisia kalustuksia olen koettanut miettiä, eli mitä jos haluankin vaihtaa sohvan huoneen toiselle reunalle? Saako tv:n useampaan paikkaan jne? Eli sähköjen kohdalla piti olla sisustus jo aika mietittynä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuokin on hyvä, että miettii vaihtoehtoisia kalustuksia. Ja myös perheen väkiluku saattaa ajanmyötä muuttua, joten senkin suhteen tilan pitäisi sitten elää ja ratkaisujen toimia erilaisilla kokoonpanoilla.

   Poista
 2. JEP, juuri näin päin se pitää/pitäisi minunkin mielestä mennä - eli ensin katsoo mitä mööpeleitä omistaa, ja sen jälkeen rakentaa niiden ympärille talon. Vaikka normaalisti tehdään päinvastoin, ensin rakennetaan tai osteaan talo, ja sitten yritetään sovitella sinne mitä sitten kukin omistaakin... Itse olin jopa lähdössä niin vauhdikkaasti liikkeelle, että meinasin ostaa huutonetistä yhden omasta mielestäni todella hienon 8-iastuttavan pyöreän keittiön pöydän. Jonka ympärille olisi sitten rakennettu keittiö. Muut meillä kuitenkin tyrmäsivät tämän idean. (Jälkikäteen mietittynä onneksi näin)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ole kauheasti kalusteita, jotka ottaisimme mukaan. Kaikki ovat opiskelijabudjetilla hankittuja eivätkä enää niin hyvässä kunnossa, joten eivät sinällään rajoita suunnittelua. Mutta olemme kuitenkin pohtineet, minkälaisia ja minkäkokoisia kalusteita haluaisimme, että huoneisiin mahtuu.

   Poista
 3. Tuo on kätevä, että kaikki työskentelevät yhdessä, sisustussuunnittelijasta lähtien. Meillä on projekti vasta todella alussa, ja nyt vasta on kuljetuspalvelut etsinnässä. En malta odottaa, että saadaan joskus oma talo.
  https://www.kuljetusnuikka.fi/kuljetuspalvelut

  VastaaPoista