23.9.2015

Akustiikan huomiointi rakentamisessa

Akustiikka on kiinnostanut meitä jo heti rakennusprojektimme alkuvaiheilta asti. Kuten jo viime kesänä kirjoitin, kiinnitimme erityistä huomiota Jyväskylän asuntomessuilla tiloihin, joissa akustiikka oli otettu hienosti huomioon. Tällöin päätimme, että meilläkin panostetaan akustiikkaan mahdollisimman paljon.
Akustiikka otetaan usein isommin huomioon julkisissa tiloissa, joissa huonekorkeus on todella korkea ja joissa on paljon hälinää. Toisaalta monesti näissäkään tiloissa suunnitelmaa ei ehkä ole viety loppuun asti. Jokainen varmaan osaa kuvitella ison lounasruokalan, jossa ruokailuvälineet kilisevät lautasia vasten ja keskustelut muuttuvat puuroutuneeksi massaksi. Tällaisessa tilassa ei ole hyvä olla.

Asuntomessujen kokemuksen myötä totesimme, että hyvän akustiikan arvoa on vähätelty myös omakotirakentamisessa. Isoissa kivitaloissa verhot ja tekstiilit eivät riitä pehmentämään kaikua. Useissa kohteissa oli muutamia sisustuksellisia levyjä seinällä, mutta suuren eron huomasi vasta, kun akustoivaa pintaa oli käytetty reilusti mm. koko katon alalla. Hyvin akustoitu tila on ikäänkuin pehmeämpi ja tilassa on helpompi olla. Kilinät ja kolinat sekä erilaisista laitteista lähtevät äänet kuulostavat vaimeammilta ja kaikki taustamelu ikäänkuin vaimenee. Keskusteleminen on helppoa ja viihtyvyys paranee.
Meidän olohuonetilamme tulee olemaan kahden kerroksen korkuista tilaa, jonka seinät ovat kiveä ja yksi seinä isoja ikkunoita. Tällaisessa tilassa kaikuisuus lisääntyy ja jo pienistäkin äänistä kasvaa hälyisä yleistunnelma. Myös vino sisäkatto lisää vielä entisestään tätä efektiä. Siksi olemmekin suunnitelleen katon materiaaliksi akustiikkapaneeleja. Näistä voisinkin kirjoittaa lisää kun valintamme tarkentuvat. Mutta paljon hyvää tietoa akustiikasta omakotitaloissa löytyy mm. Ecophonin Kotiakustiikka-sivuilta.


Miten teillä on akustiikka huomioitu rakentamisessa?


Ensimmäiset kuvat omia, kaksi viimeistä kuvaparia Pinterest

8 kommenttia:

 1. Meille tulee akustiikkalevyjä sekä "pintamateriaaliksi" sopiviin kohtiin, että taideteoksina. Tuotteiksi on valikoitunut Konton akustiikkalevyt, ja niiden sovellutukset. Yrityksestä sai todella hyvää palvelua ja opastusta kotikäynnin muodossa, jonka jälkeen osasi aivan toisella tavalla ottaa huomioon mitä, mihin ja miksi. Suosittelen lämpimästi käyttämään ammattilaisten apua, mikäli ei itsellä asiaan ole ymmärrystä - monesti pienemmällä määrällä fiksusti sijoiteltuna voi saada paremman ja kustannustehokkaamman lopputuloksen kuin vaikka paneloimalla koko katon, muttei muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Konton levyjä onkin näkynyt monessa paikassa viime aikoina ja ovat olleet eri messuilla isosti esillä. Tällaiset teknisemmät ratkaisut ja laskelmat on toki aina hyvä jättää ammattilaisen tehtäväksi, niin lopputulos on toimiva ja tehokas.

   Poista
 2. Mä parhaillaan pohdin että tulisiko meille stretch-sisäkatto jonka sanotaan toimivan lähes kuin akustiikkalevyt. Paloista tehtyä akustiikkalevyä En kattoon missään nimessä halua, mutta jos ei tuota stretchiä laiteta niin sitten varmaan se sellainen kattoon puhallettava versio. Meidän huone on tosin vain 4m korkea ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo stretch-katto onkin mielenkiintoinen vaihtoehto, erityisesti tuo tasaisuus on siinä plussaa. Meillä levyt tulevat palasista, tässäkin asennustavalla on paljon merkitystä lopullisen ulkoasun osalta.

   Poista
 3. Meille tuli Konton-akustolevyistä 3 m leveä 60 cm korkea taideteos - abstrakti utuinen metsämaisema, jonka maalasi Keltainenkeinutuoli:n Virpi. Hänen taulujaan oli mm. Jyväskylän asuntomessuilla muutamassa talossa. Maalaus on todella kaunis, harmoninen, värimaailmaltaan meille sopivaksi tehty, eikä taulua uskoisi akustolevyksi, jos ei tietäisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihastelinkin näitä tauluja messuilla Jyväskylässä. Minkäkokoisessa tilassa teillä tuo on ja onko riittävä?

   Poista
 4. Tervehdys! Ajauduin blogiinne surfaillessani blogien lukulistalta toiselle. Meilläkin on ollut tämä samainen aihe tasaisin väliajoin tapetilla. Vantaan asuntomessuilla katseltiin Knaufin akuustiikkalevyistä tehtyä kattoa ja toisaalta myös akustiikkalevytaidetta. Kovasti ollaan katosta puhuttu, mutta saapi nähdä, jos eteen kävelee joku must have taideteos, niin varmasti lähtee mukaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä näistä taideteoksista saa kivaa bonusta akustiikkaan, mutta se pitää ottaa tietyissä tiloissa huomioon myös isommin, kuten katon osalta. Toisaalta ihan tavallisetkin taulut toimivat akustoivina elementteinä.

   Poista