7.8.2014

Rakennusprojektin alkumetrit

Viime keväänä aloimme pohtia haavettamme omakotitalosta. Koska omakotitalo oli ollut aiemmin vain ajatuksen asteella, emme olleet tarkemmin vielä miettineet, miten tämä haaveemme toteutettaisiin. Emme kumpikaan ole innostuneita remontoijia tai rakentajia, joten tavoitteena oli löytää meille sopiva, mahdollisimman vaivaton ratkaisu.

Kiersimme keväällä useita asuntonäyttöjä: uudiskohteita, muutama vuosi sitten valmistuneita ja vanhempiakin kohteita. Olimme etukäteen miettineet muutamia kriteereitä, mutta kiertelimme kuitenkin avoimin mielin erilaisia kohteita. Monissa kohteissa oli jotain erittäin mieluisaa, mutta aina myös jotain epämieluisaa. Asuntonäyttöjä kiertämällä meille kuitenkin selkeni, mitä haluamme tehdä. Koska meillä ei ollut kiire, päätimme aloittaa projektin rauhassa katselemalla seudun tonttitarjontaa ja miettimällä, miten talon rakentaminen olisi vaivatonta toteuttaa.

Ajattelimme helpoksi ratkaisuksi talopakettia ja selasimmekin useita talopakettiesitteitä läpi. Löysimme talopaketeista monia suosikkeja. Halusimme kompaktin, yksikerroksisen talon, jossa kaikki toiminnot ovat helposti saatavilla. Keittiö-olohuone-tilan tulisi olla avaraa kokonaistilaa ja makuuhuoneita tulisi olla kolme. Neliöitä olisi 120-140. Ulkoisesti meitä viehättivät pulpettikattoiset, modernit talomallit. Tällaisia olivat esimerkiksi Honkarakenteen Pino, Jämerän Valo 130 sekä Kannustalon Harmaja.


Kuvat 1. Honkarakenne 2. Jämerä 3. Kannustalo

Talomallit ovat ulkoisesti samantyyliset, mutta muuten rakenteeltaan keskenään hyvin erilaiset. Honkarakenteen Pino on moderni hirsitalo, Valo sen sijaan Jämerä-kivitalo ja Kannustalon Harmaja perinteisempi talopakettitalo. Kaikissa on meitä miellyttäviä piirteitä, kuten luonnollisenväriseksi jätetty puu, valkoinen kivi sekä Harmajan portti. Talomallien erilaisuus kertoi meille sen, että olimme hyvin avoimin mielin lähdössä projektiin.

Tontteja katselimme laajalta alueelta sekä keskustan tuntumasta lyhyen työmatkan päästä että kauempaa lähikunnista. Kriteereinä olivat suunta etelään, rauhallinen naapurusto sekä suojaisa piha-alue. Ajatus isosta tontista taajama-alueen ulkopuolella oli houkutteleva, mutta mahdollisuudet sellaiseen vähäiset. Kaavoitetulla alueella projektin eteneminen olisi lisäksi helpompaa. Meillä oli myös mielessä, minkälaisen talon haluaisimme, joten kaavoitus ei saanut olla sen puolesta liian tiukka. Melko nopeasti kuitenkin löysimme oman tonttimme ja siitä lähtivät rattaat rullaamaan. Tähän asti olimme vain vähän leikkineet ajatuksella oman talon rakentamisesta, mutta kun se oikea tontti tuli vastaan, asiasta tuli todellista.

Tontti tietysti ohjaa rakentamista melko paljon. Meidän kohdallamme kaava määrää, että talon tulee olla kaksikerroksinen. Ajatuksemme yksikerroksisesta talosta piti siis unohtaa. Koska halusimme nimenomaan kompaktin talon, jossa neliöillä olisi tarkoitus, meidän piti myös unohtaa ajatus valmiista ja vaivattomasta talopaketista. Talopakettivalmistajilla kun ei ollut kriteereitämme täyttäviä kaksikerroksisia paketteja, joissa toiminnot olisivat sijoitettu toivomallamme tavalla. Mielessämme alkoi kuitenkin jo hahmottua ajatus meidän talostamme, jossa kaksikerroksisuus olisi toteutettu meille sopivalla tavalla. Tähän meidän piti kuitenkin etsiä vielä kumppani, joka voisi toteuttaa toiveemme.

Nyt olemme jo siinä vaiheessa, että ensimmäiset luonnokset arkkitehdilta on saatu. Palataan niihin tarkemmin huomenna!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti