24.8.2014

Akustiikkalevyt tekevät tilasta kodin

Olohuone-ruokailutilastamme on tulossa avara paitsi pinta-alaltaan myös korkeudeltaan, sillä toinen kerros on tältä osalta alas auki. Korkeassa tilassa on tärkeää kiinnittää huomiota tilan akustiikkaan. Vaikka tekstiileitä olisi runsaasti, ne eivät useinkaan riitä tasoittamaan ison tilan seinistä kimpoilevia ääniä.

Kiinnitimme huomiota akustiikkalevyihin ensimmäisen kerran asuntomessuilla kohteessa 41 Äijä, joka on pieni kerrostaloasunto. Mies totesi ääneen, että täällä on miellyttävä, pehmeä äänimaailma. Esittelijän kanssa jäimme juttelemaan käytetystä materiaalista, joka tässä kohteessa oli  Konton turveakustiikkapaneeli. Akustiikkapaneelin vaikutus tilan äänimaailmaan oli valtava, vaikka huone oli melko pieni ja matala. Paneeli oli ulkonäöltään huomaamaton ja sopi kohteen sisustukseen saumattomasti.


Myös kohteessa 11 Lammi-Kivitalo Luna oli käytetty kahden kerroksen korkeassaa tilassa kattomateriaalina Konton paneeleita. Tässä kohteessa pinta koostuu pienemmistä paneeleista. Itse pidän kohteen 41 isommista ja huomaamattomammista paneeleista. Eri väreillä pystyy myös paljon vaikuttamaan siihen, miten materiaali korostuu katosta.


Monissa kohteissa akustiikkalevyjä oli käytetty seinillä tai katossa koristemaisesti tai niistä oli sommiteltu teoksia. Esimerkiksi kohteessa 19 Lammi-Kivitalo Sampo oli koko seinän kokoinen teos erivärisistä levyistä. Nämä levyt olivat Softenin seinään kiinnitettäviä akustiikkapaneeleita. Omaan silmään tällainen on hieman liian hallitseva näin suuressa tilassa. Eri väreillä ja muodoilla saa kuitenkin eri tiloihin sopivia ratkaisuja.


Erityisesti pyöreitä, seinille aseteltuja levyjä näkyi monessa asuntomessukohteessa. Näissä akustiikkalevyjen vaikutusta äänimaailmaan ei huomannut niin selkeästi. Itse olen osaksi tästä syystä sitä mieltä, että kattoon koko matkalle asennetut paneelit ovat meille toimivampi ratkaisu niin toiminnallisuutensa kuin ulkonäkönsäkin puolesta.


Messusuosikissani 26 Fendari ihastuin olohuoneen seinällä olevaan tauluryhmään. Messujen jälkeen tutkiessani kohdetta vielä tarkemmin, yllätyin iloisesti huomatessani, että kyseinen kolmen taulun sarja onkin akustiikkalevyjä


Olemme jo päättäneet, että ainakin isossa olohuone-ruokailutilassa hyödynnetään akustiikkapaneeleita, mutta mietimme vielä, missä muissa huoneissa haluamme nauttia erityisen pehmeästä tunnelmasta. Luultavasti myös ainakin päämakuuhuoneeseen asennetaan akustiikkalevyjä jossain muodossa. Levyjen lisäarvo huoneen tunnelmaan on valtava ja suosittelen kaikkia ottamaan tämän huomioon rakentaessaan. 

3 kommenttia:

 1. Hei!
  Onko Sinulla tietoa mistä nuo ihanat pyöreät akustiikkalevyt on oikein hankittu ja missä niihin on painatettu nuo kuviot? Todella upeita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja unohtui kysyä, että saanko lainata tuota kuvaa omaan blogiini, jos mainitsen, että löysin sen täältä?

   https://aitoaepavarmuutta.blogspot.fi/

   Poista
 2. Nämä ovatkin hienoja. Olen myös kuullut, että kattoon tai seiniin asennetut erikoispaneelit voivat muuttaa tilan akustiikkaa. Meillä olisi sellaiset harkinnassa. https://www.parkanonlista.fi/projektivalmistus/

  VastaaPoista