21.8.2014

Pohdintaa saunasta

Saunamme lopullinen muoto ei ole vielä varmistunut, mutta olemme pohtineet, millaisista materiaaleista saunamme rakennettaisiin. Meillä ei etukäteen ollut tarkkaa ajatusta, millaisen saunan haluamme, joten tämä oli yksi asia, johon halusimme asuntomessuilla etsiä ideoita. Tällä kertaa messurtarjonnassa oli runsaasti erilaisia saunoja, kun vielä pari vuotta sitten Tampereella tuntui, että kaikki saunat olivat hyvin samanlaisia keskenään.

Meillä on toiveissa tunnelmallinen ja vähän hämyisä saunaosasto, joten tumma väritys oli suunnitelman pohjana. Emme kuitenkaan halua kokonaan mustaa saunaa. Messuilla oli useita saunoja, jossa seinät ovat ihan mustat tai todella tummat, kun lauteet ovat peristeisemmät ja vaalean puun väriset. Tämä on ihanan tunnelmallinen, muttei kuitenkaan liian synkkä ratkaisu.


Tälle väriparille erittäin varteenotettava kilpailija on myös tumman harmaaksi tai harmaanruskeaksi käsitellyt pinnat. Nämäkin ovat erittäin tunnelmalliset ja väritys tuo mieleen mökkisaunan, mikä on modernin omakotitalon saunassa mukavaa. Luulen, että oikean sävyn valitseminen ei kuitenkaan ole kovin helppoa. Tähän tyyliin sopivat mielestäni paremmin leveästä laudasta tehdyt lauteet. 


Aiempien vuosien tapaan osassa messukohteita saunaosasto oli erittäin vaalea tai jopa kokonaan vaaleasta puusta valmistettu. Omaan makuumme vaaleat seinät ja erityisesti yleisilmeeltään täysin valkoinen sauna on kuitenkin liian paljas ja olo on kuin näyteikkunalla. Monissa saunoissa oli myös erittäin suuret ikkunat, mikä vähän ihmetyttää tiiviisti asutulla asuinalueella.


Useammassakin kohteessa oli Harvia Ventura -saunasisustus, jossa lauteet ovat saaneet uuden, pehmeämmän muodon. Muotoiltu, miellyttävä malli tehdään muotoonpuristamalla kerroksittain liimatuista puuviiluista. Lauteen näyttävät oikein mukavilta istua ja ulkonäöltäänkin ovat kiinnostavat. Näitä pitäisi kyllä testata ennen kuin tällaiset uskaltaisi omaan saunaan ottaa. Materiaalin voi myös käsitellä laudevahalla haluamallaan sävyllä.


Meidän saunamme lopullinen muotokaan ei ole vielä varmistunut, joten messuilla mietimme myös sitä: haluammeko perinteisen, yhdelle seinälle rakennetun lauteen, kulmaan sijoitetut lauteet vai vastakkain sijoitetut lauteet. Monissa kohteissa näki nyt vastakkain sijoitettuja lauteita, jotka näyttivät kyllä mukavilta. Kahdestaan saunoessa kummallekin jäisi oma penkki, jossa voi loikoilla haluamallaan tavalla. Mielestäni näihin malleihin sopii myös upotettu kiuas paremmin ja saunasta tulee olohuonemaisempi.


Ensin kuitenkin viimeistelemme pohjapiirustuksemme, jolloin saunan pohjaratkaisu myös varmistuu. Sitten on helpompi miettiä, miten luomme tilaan toivomamme tunnelman. Myös pesuhuoneen materiaalivalinnat pitää huomioida saunaa suunnitellessa, jotta kokonaisuus on toimiva ja yhtenäinen. 

Mrs L

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti