13.8.2014

Puun käyttö pintamateriaalina

Yksi asia, mikä asuntomessuilla kiinnitti huomiomme, on puun käyttö materiaalina. Messuilla oli useita hirsitalokohteita, missä hirret näkyivät myös sisäpinnoissa. Myös muissa kohteissa laudoitusta oli käytetty seinässä pintamateriaalina. 


Puumateriaali on joko luonnollista vaaleaa puuta tai valkoisella vahalla tai lakalla pinnoitettua, mikä pitää yleisilmeen raikkaana, eikä ollenkaan tunkkaisena. Laudoitukset tuovat sisustukseen kodikkuutta, mikä on kaukana vanhoissa taloissa käytetyistä, eri värisiksi maalatuista puolipaneeleista.


Erityisesti hirsitaloissa vaaleat, kuultolakatut, paksut, tasaiset hirret toivat sisustukseen sellaista sopivasti rennompaa fiilistä. Mielestäni sellainen sopii oikein hyvin modernin sisustuksen ja arkkitehtuurin pariksi. Etenkin makuuhuoneessa puu pehmentää tunnelmaa ihanasti. Vielä emme ole suunnitelleen talon sisustusta tarkemmin, mutta asuntomessuilla nähtyjen ratkaisujen pohjalta voimme toivottavasti hyödyntää tätä jollain tapaa myös omassa talossamme.


Ulkopuolella puuta oli käytetty paljon erilaisissa rimoituksissa. Erityisesti sisäänkäyntiä suojaamaan rakennetut rimaseinät ovat mielestäni erinomainen idea. Tällöin kadulta ei ole suoraa näkymää sisälle, kun ovi avataan. Rimoitusta oli käytetty paljon myös aidoissa, kaiteissa ja roskakatoksissa. Valkoisen rapatun pinnan parina rimoitus tuo mukavaa pehmeää kontrastia. Todennäköisesti mekin hyödynnämme tällaista ratkaisua pihallamme.


Puun käyttö osana skandinaavista arkkitehtuuria ja sisustusta toimii erittäin hyvin. Puu vaatii tietysti huoltoa, mutta se on toisaalta myös siitä mukava materiaali, että sen ilmeen pystyy uusimaan maalaamalla helposti.


Mrs L

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti