27.12.2014

Vaatehuone ja pyykkihuolto osa 2

Eilisessä postauksessa käsiteltiin vaatehuonetta, joten tänään käsittelyvuorossa on kodinhoitohuone ja pyykkihuolto. Kodinhoitohuone sijaitsee meillä alakerrassa eteisen vieressä ja sieltä on myös oma uloskäynti. Tarvittaessa tilaa voi siis käyttää myös arkieteisenä, mutta ainakaan tässä vaiheessa meillä ei ole sellaiselle tarvetta. Ovi helpottaa kuitenkin esimerkiksi pyykkien viemistä ulos kuivumaan.

Tilan pääkäyttötarkoitus on pyykin pesu ja kuivatus. Näillä näkymin meille on tulossa vain pyykinpesukone, ei kuivausrumpua. Kuivausrummussa tulisi kuivattua vain lakanat ja pyyhkeet, joten mietimme vielä sen tarpeellisuutta. Jos pesutornia ei tule, minusta olisi hienoa, jos pesukoneen voisi nostaa ylös lattialta ensimmäisen kuvan tapaan. Tämä helpottaisi pyykin laittamista ja ottamista huomattavasti ja tekisi erityisesti asennosta ergonomisemman. Tällöin myös pyykkikorit voisi olla sijoitettuna esimerkiksi laatikoihin pesukoneen alle.
Pyykin kuivausta varten pitää jättää tilaa kuivaustelineelle. Haluaisin keksiä jonkin muun ratkaisun pyykin kuivattamiselle kuin perinteisen kuivaustelineen, joka rämisee ja keikkuu. Sellaista en kuitenkaan ole vielä keksinyt, joten mietinnät jatkuvat. Kerro ihmeessä, jos teillä on jokin hyvä ratkaisu! Toinen ehdoton tarve on kuivaustangolle, johon vaatteen voi ripustaa henkarissa kuivumaan. Tällaista tilaa ei tarvita kovinkaan paljoa, sillä kerralla ei ole tarvetta saada montaa vaatetta roikkumaan. Tällainen ratkaisu helpottaa erityisesti esimerkiksi kauluspaitojen kuivatusta ja ne ovat heti siistimmät kuivuttuaan. Tankoa voi käyttää myös kerran pidettyjen vaatteiden tuuletukseen.
Pyykin kuljetusta varten tarvitaan jokin näppärä pyykkipussi, johon voi kerätä pyykin yläkerrassa. Erilaisia teksteillä varustettuja pusseja on näkynyt viime aikoina paljon ja sellainen voisi toimia hyvin. Brabantialla on hyvännäköinen malli, joka asettuu paikoilleen niin, että kahvoista tulee suuaukko, josta pyykin voi sujauttaa pussiin. Kahvojen ansiosta tämä olisi myös helppo kantaa yläkerrasta kodinhoitohuoneeseen. Lisäksi pitäisi olla jokin kiva kori, jolla puhtaa pyykit voi kantaa kodinhoitohuoneesta takaisin paikalleen yläkertaan.
Tässä vielä näkyy, miltä kodinhoitohuoneemme näyttää pohjapiirrustuksessa. Toiseen päätyyn suunnittelin korkeaa kaappitilaa, jossa voi säilyttää siivousvälineitä ja muita tarvikkeita. Oven vieressä on allas sekä pesukone. Reunaan mahtuisi hyvin pieni ripustustanko ja päätyyn jää tilaa kuivaustelineelle. Ulko-oven puoleiselle seinustalle ajattelin tulevan vain alakaapit tai laatikostoa, jotta tilaa jää pyykkien viikkaukselle ja muille askareille.

6 kommenttia:

 1. Lainaanpa tähän ihan itteäni Kaksi savua -blogin vastaavista pohdinnoista:
  " Mä olen ratkaissut ton sisätiloissa tapahtuvan ripustuskuivauksen niin, että katonrajassa on tukevat metalliset vaatetangot. Henkarivaatteet helppo nostaa niihin ja pois. Jopa lakanat ja isot pyyheliinat saa tangon yli sileänä kuivumaan. Meillä kattokorkekeus kodarissa on 3 metriä, joten tangon yli -tekstiileille tartten kevyet alumiinitikkaat (A-mallia). Ne henkarivaatteet nostan ja lasken tangolle sellaisella apukepillä, jossa on "haarukka" toisessa päässä. Vaatekaupoissa käyttävät sellaisia (ikeasta voi ostaa ainakin lyhemmän).
  Näin tankoihin ei kukaan lyö hampaitaan. Tässä ratkaisussa ei ole rikkimenevää mekanismia. Jollet silittämisestä tykkää saa paidatkin tollalailla kuivumaan melko sileiksi."
  Lisään vielä, että pikkupyykkiä sukkia, alushousuja yms mä ripustelen niihin sateenvarjon mallisiin pyykkipoikaviritelmiin. Erityisen kätevää on ripustaa vain yhden henkilön tekstiilit yksittäiseen telineeseen (tulee valmiiksi lajiteltuina).
  Tämä käytäntö on ollut jo melkein kolme vuotta ja edelleen tyytyväinen. Meillä käyneet kanssasisaret on myöskin kiitelleet hyvin toimivaa ideaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau Merja mikä systeemi! Onko systeemistä kuvaa? Kuulostaa kätevältä :) Pistetään korvan taakse tulevaisuutta varten.

   Poista
  2. Kuulostaa toimivalta ratkaisulta! Jotain tämän tyyppistä voisimme kehitellä itsekin. Meillä suurin osa pyykistä on urheiluvaatteita ja pikkupyykkiä, joten myös joku pikasysteemi näille tarvitaan.

   Poista
 2. Hei. Suosittelen kuivaavaa pesukonetta, ne ovat nykyään kahden eri koneen tasoisia.
  Meille tulee mökille Siemensin kuivaava pesukone, siihen mahtuu 7 kg pyykkiä pesuun, 4 kg kuivaukseen. Juuri sopivasti perheen lakanat ja pussilakanat. Muitakin merkkejä on ja niitä saa myös integroitavina.
  Kuivatukseen ostimme Asko-merkkisen kuivauskaapin. Siinä voi kuivattaa vaikka silkkivaatteita, on aivan eri laite kuin normaalit urheiluvaatteiden kuivatukseen tarkoitetut kaapit. Hintakin on viisinkertainen, mutta eipähän tarvitse katsella pyykkinaruja tai -telineitä! Sekin on ajastettava, sammuu itsestään, kun vaatteet ovat tarpeeksi kuivat ja kertoo jäljellä olevan arvioidun kuivausajan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos suosittelusta! Olen kuullut näistä kuivaavista pesukoneista kahdenlaista palautetta, useimmiten vain negatiivista, että kuivaus ei toimisikaan etenkään juuri lakana- ja pyyhepyykissä. Ajatuksena kuitenkin tosi hyvä ja vaatii vähän perehtymistä aiheeseen. Kuivauskaappia en ollut tullut edes ajatelleeksi, olen mieltänyt sen enemmän urheiluvaatteille. Tämäkin vaatii tutustumista! Kiitos vinkeistä!

   Poista
  2. Epäilin itsekin aluksi, mutta uskoin sitten jo viimeisimpien testejä. Käyttöön sen saamme vasta helmikuussa, kun kesäasunto valmistuu, joten sitten nähdään...'
   Liioittelin selvästi kuivauskaapin hinnassa. Muistelin, että niitä on joskus saannut parilla satasella tarjouksista, mutta ei näkynyt enää. Askon hinta oli siis vain hieman yli kaksinkertainen, siitäkin tulokset vasta helmikuussa.
   Meillä on kotona saunassa seinän lähellä lauteiden päällä 2 tankoa, joihin levitän kuivurista tulleet pyykit ja roikutan henkarivaatteet. Tangot eivät ole lähellä kiuasta, eikä niiden päältä voi pudota mitään kiukaalle. Hyväksyttiin palotarkastuksessa. Kiuas on 'ainalämmin' Saunatonttu, jolle näin tuli myös kuivauskäyttö, luukku paljastaen kivet avataan vasta kylvettäessä. Saunatonttua voin kyllä suositella kiukaaksi muutenkin. Ei uskoisi olevansa sähkösaunassa ja toisaalta ennen tonttua laitettiin sähkökiuas päälle ja siinä vaiheessa kun sauna oli lämmin, oli saunaanmenoajatus jo ohitse.

   Poista