26.12.2014

Vaatehuone ja pyykkihuolto osa 1

Ajattelin aluksi kirjoittaa samaan postaukseen sekä yläkerran vaatehuoneesta, että alakerran kodinhoitohuoneesta ja pyykkihuollosta, mutta koska asiaa olikin enemmän, jaan nämä kahteen peräkkäin ilmestyvään postaukseen. Tarkoituksena on miettiä, miten kummastakin tilasta saadaan toimiva ja miten pyykkihuolto eri kerrosten välillä toimisi parhaiten. Aloitetaan tässä postauksessa vaatehuoneesta.

Yläkertaan makuuhuoneen viereen on tulossa noin kuuden neliön vaatehuone. Tässä tilassa on tarkoitus säilyttää kaikki minun ja mieheni vaatteet sekä varmasti kaikenlaista muutakin tavaraa. Tällä hetkellä meillä on käytössä yhteensä kolme vaatekaappia vaatteille, joten parannus tulee olemaan valtava. Haluan maksimoida vaatehuoneen säilytystilan, sillä tähän asti en ole nähnyt vielä yhtäkään täysin toimivaa tilaa. Yleensä vaatehuoneiden lattioille kertyy kaikenlaisia tavaroita pyörimään, hyllyt notkuvat ja tavara pursuaa. Toivottavasti hyvällä suunnittelulla tilasta saataisiin mahdollisimman toimiva. 

Näissä ensimmäisissä kuvissa hyllyjärjestelmät ovat hyvin suljettuja ja kokonaisilme todella siisti. Koska tässä tilassa pääpaino on vaatteiden säilytyksellä, jotakin tämän kaltaista meillekin on tulossa. Riittävästi tankotilaa ja laatikostot t-paidoille, alusvaatteille ja muille pienemmille asusteille. Viimeisessä kuvassa näkyvä kenkien ulosvedettävä hylly näyttää nerokkaalta. On tärkeää, että kaikille vaatteille on oma paikkansa. Tällöin hyllyt pysyvät siistimpänä ja vaatteet on helppo laittaa omaan lokeroonsa.
Toisessa kuvasarjassa on tämän vuoden asuntomessuilta bongatut näyttävät vaatehuoneet. Erityisesti ensimmäisessä on riittävästi sekä tankoa ripustettaville vaatteille, että laatikostoja. Toisessa kuvassa on omaan makuuni vähän liikaa avonaisia hyllyjä. Kun hyllyt ovat täynnä kasoja, ilme on heti sotkuinen. Avohyllyille on myös liian helppo vain laskea jotain kädessä olevaa, jolle ei varsinaisesti ole paikkaa.
Tässä vielä vähän omaa ajatustani, miten kalusteet sijoitettaisiin tilaan. Ajatuksena oli, että vaatehuoneeseen olisi käynti sekä makuuhuoneesta että käytävältä, mutta kaksi ovea pienessä tilassa vie liikaa tilaa, joten toisesta ovesta luovutaan. Vaatehuoneessamme on matala ikkuna päätyseinällä tuomassa luonnonvaloa. Päätyseinälle ei siis voi laittaa korkeaa kalustetta. Ajattelinkin siihen laatikostoa vähän samaan tyyliin kuin ensimmäisessä asuntomessukuvassa. Molemmille sivuille voisi silloin laittaa tankoa ja alle laatikostoa. Tankojen yläpuolelle voisi laittaa avohyllyä, jossa voi säilyttää harvemmin käytettyjä tavaroita.

Esimerkiksi Elfan säilytysjärjestelmä voisi olla vaihtoehto, sillä sitä saa sitten muutettua melko helposti, jos säilytystarpeet muuttuvat tai ratkaisu ei toimikaan. Heillä ei kuitenkaan ole kovin kauniita laatikostoja, joten ne ehkä otetaan erikseen. Tietysti pitää vielä myös mittailla, sopivatko modulit tilaan. Nurkkatilat ovat aina tosi hankalia, lähestulkoon hukkatilaa, jota on tosi vaikea saada hyvään käyttöön. Onko teillä siihen hyviä ideoita?
Kuvat Elfa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti