Isot ikkunat ovat ihanat: ne tuovat valon sisään, avaavat luontomaiseman, avartavat tilaa ja ovat myös näyttävän näköiset. Kuitenkin on myös tilanteita, jolloin ikkunan haluaa peittoon. Esimerkiksi kesäkuumalla on mukava suojata ikkunat, jotta sisätilat pysyvät viileinä, ja talven pimeydessä verhot sulkemalla valaistuun sisätilaan ei niin hyvin näe ulkoa. Perinteiset metalliset sälekaihtimet tuntuvat kuitenkin todella karulta ratkaisulta etenkin avaraan ruokailutilaamme. Olenkin selaillut erilaisia vaihtoehtoja erityisesti tuohon tilaan, jossa ikkunapinta-alaa on runsaasti näkyvällä paikalla ja ikkunat ovat korkealla. Vaihtoehtoja ainakin riittää.
Näissä kuvissa näkyy taloon suunnitellut ikkunapinnat. Olohuoneen isojen ikkunoiden osalta päätös on tärkein. Myös kadunpuolella oleviin ikkunoihin, sekä naapurien suuntaan oleviin kapeisiin ikkunoihin pitää saada suojaa. Makuuhuoneessa itselleni on tärkeää myös se, että huoneen saa todella pimeäksi myös keskikesän valoisassa illassa.
Olohuoneessa verhojen pitää täyttää useita ominaisuuksia: Niiden pitää olla helposti käytettävät, myös korkealla olevat ikkunat. Verhot pitää saada kokonaan pois ikkunoiden edestä, mutta niiden pitää tarvittaessa olla myös peittävät. Ikkunat ovat etelään ja kesällä aurinko porottaa ikkunoista sisään, joten on tärkeää pystyä pitämään lämpö ulkona. Ikkunat ovat isot, joten verhojen pitää olla nätit, olivatpa ne sitten sivuun vedettynä tai käytössä. Vaalea, sisustuksellinen ilme olisi kiva.
Lamelliverhot olisivat hyvä ratkaisu. Valkoiset pystylamellit ovat klassiset ja siistit. Auki roikkuessaankin ne antavat vähän näkösuojaa, mutta ovat tarvittaessa myös peittävät. Ne ovat sekä huomaamattomat että ryhdikkäät etenkin korkeassa tilassa. Niitä ei kuitenkaan saa kokonaan pois näkyvistä, vaan pakka vedetään vain ikkunan sivuun. Meillä verhot vedettäisiin nurkkaan, joten varsinaisesti ne eivät kyllä olisi tiellä silloinkaan. Mietin myös, pölyyntyvätköhän lamellit kovasti ja tuleeko valkoisesta nopeasti kellastunut.
Erittäin hyvännäköinen ratkaisu on myös kahdesta vaakaraidoitetusta paneelista tehty rullaverho, jonka kerroksia säätämällä voidaan säätää valon läpäisyä. Tällaisia verhoja on saatavilla ainakin Luxaflexilla, Louvolitella ja Zebralla.
Paneelissa on siis kaksi läpikuultavaa, raidoitettua kangasta, joiden asentoa säätämällä voidaan säädellä valon määrää. Kun raidat ovat päällekäin, verho näyttää raidoitetulta, läpikuultavalta paneelivarholta. Mitä enemmän raitoja säätää limittäin, sitä vähemmän valoa pääsee läpi.
Nämä verhot näyttävät erittäin hyvältä kaikissa asennoissa ja rullaverhojen tapaan verhon saa myös kokonaan pois ikkunan edestä. Jotta tämä toimisi meillä olohuoneen korkeissa ikkunoissa, verhojen pitäisi ehdottomasti olla kauko-ohjattavat. Myös kadunpuoleisissa ikkunoissa tämä olisi kiva ratkaisu ja antaisi vähän näkösuojaa.
Myös muunlaiset paneeli- tai rullaverhot olisivat varmasti hyvännäköisiä olohuoneen korkeissa ikkunoissa. Mitään erillisiä verhoja tilaan ei kuitenkaan ole tulossa. Perinteisissä ratkaisuissa valon läpäisyvyyttä ei kuitenkaan voi säädellä muuten kuin kankaan valinnalla ja verhojen asentoa muuttamalla.
Auringon lämmön ulkonäpitämiseen on myös tehokkaampia ratkaisuja pimennysverhoista lämpösuojaverhoihin. Ulkopuolelle asennettava verho pitää lämmön tehokkaimmin ulkona, mutta toivottavasti meillä riittäisi vain sisäpuolelle asennettava verho. Kivitalon pitäisi kuitenkin lämmetä todella hitaasti, kun suljetut verhot suojaavat auringonsäteiden pääsyn sisätiloihin.
Onko teillä kokemusta pystylamelleista tai nk. zebra-rullaverhosta?
Kuvat: Arctic Kaihdin Oy, Ulvilan Kaihdin, Trendikaihtimet