30.11.2014

Ulkovalaistus ja näyttävyys pimeällä

Kuten jo aiemminkin totesin (Valaistusratkaisut), valaistuksen suunnittelu jo aikaisessa vaiheessa on todella tärkeää. Tämä koskee tietyisti myös ulkotiloja. Ensikertalaisen rakentajana ja omakotitalon omistajana tähän pitää kiinnittää vielä erityisesti huomiota, kun omakohtaista kokemusta näistä asioista ei varsinaisesti ole.

Valaisimien valintaa helpottaa, jos valaistuskohteet jakaa esimerkiksi seuraaviin tarkoituksiin:


1. Käytännölliset valaistukset mm. sisäänkäynnille ja kulkureiteille.

Sisäänkäynnin valaistus helpottaa oven avaamista avaimella ja tekee sisäänkäynnistä houkuttelevan. Hyvät yleisvalot tekevät kulkemisesta helppoa ja turvallista. Myös pihan siistiminen ja lumityöt on mukavampi hoitaa valaistuilla reiteillä. Kulkureiteillä ja esimerkiksi roskakatoksessa hämäräkytkimellä ja liiketunnistimella toimiva valo voi olla hyvä ratkaisu. Myös talonumero on hyvä valaista, jotta se näkyy selkeästi myös pimeään aikaan.



2. Julkisivuvalaistus, joka viimeistelee talon julkisivun pimeällä

Valaistuksella tuodaan esille talon julkisivun yksityiskohtia ja tehdään julkisivusta näyttävä. Talon julkisivusta on suunniteltu näyttävä, joten olisi mielestäni sääli, jos siitä pääsee nauttimaan vain valoisassa. Suomessa on pitkä pimeä jakso, jonka aikana valaistuksella voidaan tuoda talosta esiin uusia puolia. Julkisivuvalaistuksella on samanlainen sisustuksellinen vaikutus kuin sisätilojenkin valaisimilla.


3. Millainen maisema näkyy oleskelutiloista. 

Pihasta voi valita joitakin korostettavia kohteita, kuten puita tai kiviä, ja valaista näitä kauniisti. Kun useampia kohteita valaistaa pienemmällä valoteholla, koko piha saa pientä valaistusta. Pihavalaistuksen tarkoitus ei ole myöskään häikäistä koko naapurustoa, vaan luoda omalle pihalle tunnelmaa. Pihavaloissa pitää ottaa huomioon myös lumi ja paksun lumikerroksen tuomat haasteet etenkin LED-valaisimia käytettäessä, sillä niiden lämpö ei riitä sulattamaan paksumpaa lumikerrosta.



Käyttötarkoituksen ja toimivuuden lisäksi on tietysti valittava myös itse valaisimet. Valaisimet kannattaakin valita vasta, kun on tehty suunnitelma, millaista valoa minnekin halutaan. Valaisin voi itsessään olla 

Ulkovalojen maakaapelit kannattaa vetää pihalle vielä silloin, kun pihalle ei ole istutettu mitään. Tässä vaiheessa olisi jo hyvä olla selvää, millaiset valaisimet ja millaiset asennukset tehdään, jotta kaapelinpituuden on mitoitettu oikein.

Myös värilämpötilaa ja valaistuksen tehoa tulee miettiä. Tässäkin asiassa ammattilaisen tekemä valaistussuunnitelma helpottaa päätöksentekoa ja on varmasti toimiva myös käytännössä. Näin myös sisä- ja ulkovalaistukset tukevat toisiaan.

Millaisia ratkaisuja te olette tehneet ja mitä voisitte suositella?

Lähteet: www.sahkoala.fi, www.k-rauta.fi, www.rakentaja.fi, 

29.11.2014

Ensimmäinen adventti

Tänä viikonloppuna on jo ensimmäinen adventti ja ensi viikolla alkaakin joulukuu. Huh, miten nopeasti aika juoksee!

Jos pääsisin jo sisustamaan taloamme jouluun, haluaisin erilaisia havukasveja ja kransseja sekä valkoisia ja hopeisia koristeita. Tunnelmaa luomaan toisin erilaisia valoja ja lyhtyjä. Mielestäni on kivaa, että joulun sisustaminen ei kuitenkaan ole täysin sidottua jouluun, vaan esimerkiksi valoja ja tekstiilejä voi käyttää koko talvikauden ajan. Tänä vuonna meillä sisustetaan joulua vähän pienemmin, pääasiassa valoin ja kynttilöin. Tässä sellaista fiilistä, mitä haluaisin omaan kotiini. Toivottavasti jouluna 2016!

Sköna Hem

Ikea
Pinterest


Pentik


Pinterest


Stockmann

Miten teillä sisustetaan joulu?

27.11.2014

Betonia portaissa ja tasoissa

Kiinnitin ensimmäiseksi huomioni ruotsalaisen Sköna Hemin sivuilla tässä asunnossa näkyvään portaikkoon. Olemme miettineet nimenomaan tällaista vaihtoehtoa meillekin. Portaat toteutettaisiin yhtestä osasta ja kiinnitettäisiin pitkältä sivulta seinään. Kaiteena toimisi paksu lasikaide ilman metallireunaa, mikäli sellaisen toteuttaminen on mahdollista. Näyttää mielestäni erittäin hyvältä!


Keittiössä on erittäin ajankohtainen betonitaso. Sellaisestakin olen haaveillut, mutta myös miettinyt, näyttääkö betonitaso liian teolliselta tai kyllästyykö siihen, kun trendi menee ohi. Tässä asunnossa betonitaso näyttää myös mahtavalta ja sopii moderniin ilmeeseen.


Isoista ikkunoista avautuu mahtava maisema. Meilläkin maisemana on luontoa, mutta kuitenkin vain lähimetsää. Etenkin kesällä on ihanaa, kun ikkunoista aukeaa rauhallinen näkymä.



Kuvat Sköna Hem

25.11.2014

Lattiamateriaalit

Talon lattiapintoja on alustavasti katseltu ja suunniteltu, minkälaista materiaalia eri tiloihin tulee. Kunkin tilan käyttötarkoitus sekä tilojen yhteinäinen ilme ovat lähtökohtana materiaalien valinnalle. Emme halua liian montaa erilaista materiaalia, jotta kokonaisuus säilyy ehjänä. Myös värimaailma pysyy yhtenäisissä sävyissä. Tässä vaiheessa suunnitelmat ovat vasta enemmän hahmotelmia, tarkempia valintoja ei oikeastaan ole vielä tehty ja mielikin saattaa muuttua, jos parempi vaihtoehto tulee vastaan. Lattiaan valittavista materiaaleista haluan olla täysin varma ennen päätöksentekoa, sillä ne tulevat olemaan pitkäaikainen hankinta ja vaikuttavat koko muuhun sisustukseen suuresti.

Parketit Timberwise: Tammi Classic Silver ja Saarni Classic Snow White
Alakerran päätiloihin olemme valinneet parkettia. Parketti luo klassisen ja arvokkaan tunnelman, mikä sopii tähän korkeaan tilaan loistavasti ja viimeistelee kokonaisuuden. Parketti on pehmeä ja lämmin jalalle, mikä tekee siitä erityisen miellyttävän ratkaisun oleskelutiloihin. Samaa materiaalia käytetään myös alakerran työhuoneissa. Päätimme käyttää parkettia koko olohuone-ruokailutila-keittiö-alueella yhteinäisen pinnan vuoksi. Aluksi pohdin laattaa keittiöön, mutta lattiasta tulisi hyvin rauhaton, sillä keittiö on kuitenkin pinta-alaltaan suuri ja lattiapinta selkeästi yhteydessä ruokailutilaan ja olohuoneeseen. Keittiössä työskennellessä tulee seistyä paljon, jolloin laatta olisi myös melko kova jalalle. Parkettilattian huollon ja puhdistuksen kanssa pitää vain olla tarkempi keittiössä.

Parketit Timberwise: Tammi Classic Frost ja Tammi Classic Antarctis
Emme ole kuitenkaan valinneet vielä, mitä parkettia haluamme käyttää. Kuten aiemmin kerroinkin, ensimmäisellä kerralla sopivaa, vaikutuksen tekevää parkettilattiaa ei vielä löytynyt. Tavoitteena on löytää vaalea, harmaansävyinen malli. Timberwisen mallit vaikuttavat erittäin hyviltä ja heidän mallistossaan on useampiakin hyvännäköisiä viimeistelyjä. Näitä pitää kuitenkin päästä näkemään paikan päälle, kuvissa sävyt toistuvat vaihtelevasti.

Oletteko te käyttäneet parkettia, laminaattia, vinyylikorkkia tai muuta materiaalia olohuoneessa tai keittiössä? Tai osaatko suositella jotain erityisen hyvää mallia, josta voisi olla apua meidän päätöksenteossamme?

Kalanruotoparketti Timberwise
Yläkerran tiloihin olemme suunnitelleet Weberin Casa Floor lattiaa, joka läpivärjätty, nopeasti kovettuva ja kuivuva pinnoite. Lattian väri on yhtenäinen, mutta kuitenkin elävä ja sävyn voi valita kuudesta eri vaihtoehdosta. Materiaali on lämmin ja kestää kulutusta. Värisävyksi tulee joku harmaansävy, todennäköisesti keskiharmaa, joka luo yläkertaan lämpimän tunnelman. Tätä materiaalia käytetään yläkerran makuuhuoneessa, vaatehuoneessa sekä aula- ja käytävätilassa.

Weber Casa Floor harmaa ja vaalean harmaa

Laattaa tullaan käyttämään alakerran eteistilassa, kodinhoitohuoneessa ja WC:ssä, sekä yläkerran pesuhuoneessa, saunassa ja WC:ssä. Lattialaatan malleja tulee olemaan kolme erilaista, mutta kaikki ovat isoa 30x60cm laattaa. Alakerrassa eteinen ja kodinhoitohuone tulevat samalla, tumman harmaalla laatalla, kun taas vieras-WC:en tulee ruskeaan taittava sävy. Yläkerran tilat tulevat kaikki toisella tumman harmaalla, sileällä laatalla.

Alla vielä havainnollistava pohjakuva, mihin mitäkin lattiamateriaalia olemme suunnitelleet. Tärkeintä on, että valittu materiaali sopii tilan käyttötarkoitukseen ja toimii käytännössä. Ulkonäkö on kuitenkin myös tärkeä, sillä lattia sekä luo pohjan että viimeistelee sisustuksen ja tilojen ilmeen. Itselleni hyvä lattia myös nostaa koko huoneen fiilistä.




Miltä tämä suunnitelma kuulostaa?

21.11.2014

Talon julkisivun fiilis

Talomme julkisivu on hyvin moderni ja suoraviivainen. Pinta tulee olemaan rapattu ja aksentiksi tulee joko peltiä tai lautaa. Arkkitehti on suunnitellut talostamme valkoisen, mikä sopiikin oikein hyvin modernin talon ilmeeseen. Valkoisia kivitaloja tuntuu kuitenkin olevan todella paljon ja haluaisin taloomme jotain spesiaalimpaa fiilistä. Julkisivu on kuitenkin se ensimmäinen juttu, jonka talosta näkee, ja se luo odotuksia myös sisätiloille. Olenkin alkanut miettiä, pitäisikö talon sittenkin olla eri värinen. 


Alueellamme kaava ei määrää tarkemmin pintamateriaalia tai sävyä.

Julkisivumateriaalina käytetään yhtenäistä puuverhousta tai sileää kiviainespintaa.

Uudisrakennusten koon ja muodon sekä julkisivumateriaalien, värityksen ja julkisivun rakennustaiteellisen käsittelyt tulee sopeutua ympäröiviin rakennuksiin ja maisemaan.


Naapurustoon valmistuneet talot ovat myös hyvin laidasta laitaan niin tyyliltään kuin väritykseltään. On maalaisromanttista puutaloa perinteisissä sävyissä sekä moderneja kivipinnotteisia taloja niin valkoisena kuin tummempanakin. Tähän joukkoon voimme siis valita melkein minkätahansa meitä miellyttävän vaihtoehdon.


Viime kesän asuntomessuilla ihastuin kaikin puolin Fendari-kohteeseen, pohjaratkaisun lisäksi siinä rohkeasti käytetty tumman harmaa, lähes musta väritys tekivät vaikutuksen. Muutenkin tummia julkisivuja on näkynyt nykyisin enemmän. Tumma materiaali tekee talosta voimakkaamman, mutta samalla myös hieman salaperäisen. Silti vähän epäilen, onko tumma talo talven pimeinä kuukausina liian synkkä. Väri saattaisi kuitenkin pysyä pidempään hyvänä, valkoinen kun likaantuu ja tummuu erittäin helposti.

Hieman ruskeaan taittava harmaa voisi olla pehmeämpi valinta. Esimerkiksi Weberin sävy Classic 451 on pehmeä tumman harmaa. Tähän jos yhdistäisi tumman harmaan kontrastivärin ja vaalean sokkelin, yhdistelmä olisi moderni mutta aikaa kestävä. Weberin sivuilla voi värityökalun avulla kokeilla erilaisia yhdistelmiä ja testailin esimerkkitaloon, miltä väritys voisi näyttää. Työkalun avulla hahmottaa hyvin, mitkä värit ja sävyt toimivat keskenään, vaikka kaikkia yksityiskohtia ei tietenkään voi säätää mieleisekseen. Tästä yhdistelmästä tuli minusta aika kiva.


Kuvat Weber
Miten te olette päätyneet omaan väriratkaisuunne? Ja onko ratkaisu ollut toimiva käytännössä?

16.11.2014

Tilannekatsaus viikko 46

Tämä isäntäpariskunta on lomaillut maailmalla useamman viikon, jonka aikana sekä taloprojekti että blogi ovat jääneet täysin hunningolle. Nyt otamme taas itseämme niskasta kiinni ja jatkamme siitä mihin jäimme.



Muutaman viikon loman aikana koto-Suomeen on laskeutunut loppusyksyn pimeys, mikä yllätti taas synkkyydellään. Tähän vuodenaikaan pitää muistaa huoltaa itseään ja pitää huolta jaksamisesta. Kynttilät palavat ja odotellaan joulua.



Vastuumme taloprojektissa ovat jakautuneet enemmän niin, että mies hoitaa urakointiin liittyvät asiat ja minulle jää sisustus ja viimeistely. Nyt projekti alkaa vihdoin kääntyä siihen suuntaan, että voin konkreettisesti alkaa miettiä, mitä meidän taloon tulee. Vaikka vieläkin tuntuu uskomattomalta suunnitella omaa taloa!

Olemme jutelleet lyhyesti sisustussuunnittelijan kanssa ja talossa käytettävät materiaalit ja värisävyt alkavat hiljalleen varmistua. Katselimme muutamia laatta- ja lattiavaihtoehtoja. Laattojen valinta tuntui helpolta, mutta säväyttävää parkettilattiaa ei vielä löytynyt. Haluaisimme vaalean, harmaansävyisen ja luonnollisen puulattian alakertaan. Onneksi lattiaa ei tarvitse valita vielä tässä vaiheessa. Vinkkejä kyllä otetaan vastaan ilomielin!

Laatat Upofloor, parketti Timberwise

Sisätilojen tarkempien suunnitelmien myötä myös pohjapiirrokseen tehtiin vielä viilauksia ja muutamien ikkunoiden paikkoja ja kokoja mietitään uudelleen. Esimerkiksi keittiön yllä toisessa kerroksessa oleva ikkuna siirretään itään yläkerran aulan kohdalle, jotta sinnekin saadaan enemmän luonnonvaloa. Ikkuna olisi myös yksinäinen keittiön kulmassa, vaikka ulkoa katsottuna se sopiikin hyvin talon ilmeeseen.



Vieläkään emme ole tehneet päätöstä urakoitsijastamme. Tämä päätös saadaan toivottavasti tehtyä pian, jotta pääsemme eteenpäin myös rakennesuunnittelussa, valaistussuunnittelussa ja muissa kokonaisuuteen vaikuttavissa tekijöissä. Emme kuitenkaan ole halunneet kiirehtiä valinnoissa, vaan haluamme tarkistaa sopimuksen yksityiskohdat tarkasti.