Kuten jo aiemminkin totesin (Valaistusratkaisut), valaistuksen suunnittelu jo aikaisessa vaiheessa on todella tärkeää. Tämä koskee tietyisti myös ulkotiloja. Ensikertalaisen rakentajana ja omakotitalon omistajana tähän pitää kiinnittää vielä erityisesti huomiota, kun omakohtaista kokemusta näistä asioista ei varsinaisesti ole.
Valaisimien valintaa helpottaa, jos valaistuskohteet jakaa esimerkiksi seuraaviin tarkoituksiin:
1. Käytännölliset valaistukset mm. sisäänkäynnille ja kulkureiteille.
Sisäänkäynnin valaistus helpottaa oven avaamista avaimella ja tekee sisäänkäynnistä houkuttelevan. Hyvät yleisvalot tekevät kulkemisesta helppoa ja turvallista. Myös pihan siistiminen ja lumityöt on mukavampi hoitaa valaistuilla reiteillä. Kulkureiteillä ja esimerkiksi roskakatoksessa hämäräkytkimellä ja liiketunnistimella toimiva valo voi olla hyvä ratkaisu. Myös talonumero on hyvä valaista, jotta se näkyy selkeästi myös pimeään aikaan.
2. Julkisivuvalaistus, joka viimeistelee talon julkisivun pimeällä
Valaistuksella tuodaan esille talon julkisivun yksityiskohtia ja tehdään julkisivusta näyttävä. Talon julkisivusta on suunniteltu näyttävä, joten olisi mielestäni sääli, jos siitä pääsee nauttimaan vain valoisassa. Suomessa on pitkä pimeä jakso, jonka aikana valaistuksella voidaan tuoda talosta esiin uusia puolia. Julkisivuvalaistuksella on samanlainen sisustuksellinen vaikutus kuin sisätilojenkin valaisimilla.
3. Millainen maisema näkyy oleskelutiloista.
Pihasta voi valita joitakin korostettavia kohteita, kuten puita tai kiviä, ja valaista näitä kauniisti. Kun useampia kohteita valaistaa pienemmällä valoteholla, koko piha saa pientä valaistusta. Pihavalaistuksen tarkoitus ei ole myöskään häikäistä koko naapurustoa, vaan luoda omalle pihalle tunnelmaa. Pihavaloissa pitää ottaa huomioon myös lumi ja paksun lumikerroksen tuomat haasteet etenkin LED-valaisimia käytettäessä, sillä niiden lämpö ei riitä sulattamaan paksumpaa lumikerrosta.
Käyttötarkoituksen ja toimivuuden lisäksi on tietysti valittava myös itse valaisimet. Valaisimet kannattaakin valita vasta, kun on tehty suunnitelma, millaista valoa minnekin halutaan. Valaisin voi itsessään olla
Ulkovalojen maakaapelit kannattaa vetää pihalle vielä silloin, kun pihalle ei ole istutettu mitään. Tässä vaiheessa olisi jo hyvä olla selvää, millaiset valaisimet ja millaiset asennukset tehdään, jotta kaapelinpituuden on mitoitettu oikein.
Myös värilämpötilaa ja valaistuksen tehoa tulee miettiä. Tässäkin asiassa ammattilaisen tekemä valaistussuunnitelma helpottaa päätöksentekoa ja on varmasti toimiva myös käytännössä. Näin myös sisä- ja ulkovalaistukset tukevat toisiaan.
Millaisia ratkaisuja te olette tehneet ja mitä voisitte suositella?
Lähteet: www.sahkoala.fi, www.k-rauta.fi, www.rakentaja.fi,
Hyvä valaistus onkin kaiken A ja O, varsinkin täällä Suomessa kun puolet vuodesta on pimeää :)
VastaaPoistaNäin pimeinä päivinä tuo valaistuksen merkitys kyllä korostuu!
Poista