10.4.2015

Ikkunoiden energiatehokkuus

Kävimme Skaalalla juttelemassa taloomme sopivista ikkunoista ja niiden ominaisuuksista. 90-luvulla rakennetuissa omakotitaloissa asuneina monet ominaisuudet olivat meille ihan uusia. Energiatehokkuuden vuoksi sekä talojen että ikkunoiden tiiviys on kehittynyt huimasti viime vuosina.

Ikkunoiden energiatehokkuutta mitataan U-arvolla, joka kertoo, paljonko lämpöä ikkuna läpäisee. Tavoitteena on siis mahdollisimman pieni U-arvo, jolloin ikkuna päästää vähiten lämpöä. Ymmärtääkseni uudisrakentamisessa ikkunoiden vähimmäisvaatimuksena U-arvo on 1. Energiataloudellisuuteen vaikuttaa kuitenkin myös useita muitakin tekijöitä, joten kokonaisuutta voidaan arvioida energialuokalla, samaan tapaan kuin esimerkiksi sähkölaitteissa. Paras energialuokka on A++.

Tavoitteena on siis mahdollisimman energiataloudellinen talo, mutta sekään ei ole niin yksinkertaista. Mitä tiiviimmät ikkunat, sitä todennäköisemmin ikkunat alkavat huurtua, kun ilman kosteus ulkona on suuri. Esimerkiksi keväällä kun ilman lämpötila nousee aamuisin nopeammin ja ilma on vielä kosteaa, ulkolasin ulkopinnalle muodostuu huurretta. Erityisesti isot lasipinnat, jotka eivät ole katoksen suojassa, huurtuvat herkästi. Mitä pienempi U-arvo ikkunalla on, sitä voimakkaampi ilmiö on.

Ikkunoiden huurtuminen ei tietenkään ole toiveissa, emmekä halua aamuisin odotella huurteen poistumista, vaan nauttia kauniista metsämaisemista aamiaista syödessä. Skaalalla tähän on ratkaisuna FrostFree huurtumattomat energiaikkunat. Ikkunatyypistä riippuen energialuokka on A/A++ ja U-arvo 0,75/0,64, eli ikkunat ovat erittäin energiataloudellisia. Erityisen rakenteen ansiosta ikkuna pysyy kirkkaana kaikissa olosuhteissa. Ikkunoissa on lisäksi tehokas auringonsuoja, joka pitää kuumimman paahteen lasien ulkopuolella.

Meillä FrostFree-ominaisuus on erityisen tärkeä olohuoneen isoissa ikkunoissa, jotka ovat erittäin alttiita huurtumiselle ison lasipinnan sekä lattianrajasta lähtevän sijoittelun takia. Erityisen mukavaa on myös se, että samalla saadaan ikkonoihin auringonsuoja, mikä on ehdoton erityisesti kesällä, kun aurinko paistaa etelän suunnasta sisälle koko päivän.


Kuva: Skaala

5 kommenttia:

 1. Skaala tosiaan oman muistikuvani mukaan kehitti ensimmäisenä tämän Frost Free -ominaisuuden, mutta alkaa se sama löytyä nykyään jo muiltakin ikkunavalmistajilta (voin myös muistaa väärin, eli korjatkaa jos olen väärässä).

  Toinen mikä pitäisi muistaa kysyä ja selvittää ikkunoiden osalta jo etukäteen on se, että kuuluuko kännykät sisällä? Ei nimittäin välttämättä kuulu, jos ei vähintään 1 ikkuna per asuin kerros jätetä tarkoituksellisesti ilman selektiivikalvoa.

  Meillä on omassa talossa Pihlan ikkunat U-arvolla 0,8 ja kahteen ikkunaan otettiin tämä huurtumattomuus -ominaisuus (keittiö ja olohuone), ja lisäksi kun meillä on tilat 3 kerroksessa, niin jokaisessa kerroksessa yksi ikkuna on lisäksi kännyköitä varten ilman sitä selektiivikalvoa. Ja nyt kuuluu kännykät ihan hyvin kellarissakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Hyvä huomio tuo, että kännyköiden kuuluvuus pitää muistaa varmistaa!

   Poista
 2. Nyt tuli mulle uutta asiaa tuo selektiivikalvo ja kännyköiden kuuluvuus, sekin siis pitää lisätä listaan muistettavista asioista, huh :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistettavien asioiden lista on pitkä! Koko ajan tulee uusia asioita ja tuntuu että ensimmäiset alkaa jo unohtua!

   Poista
 3. Meillä alkaa ikkunoiden kilpailutus myös ihan tässä lähiviikkoina. Olipa hyvä tieto tuo kännyköiden kuuluvuus. Sehän on ihan ehdoton. Kannattaa varmasti kirjata jo tarjouspyyntövaiheeseen.

  Suvi / Ripaus unelmapulveria

  VastaaPoista