30.9.2014

Kivitalo, puutalo, navetta, vessa…

Rakennusprojektiin lähtiessämme meillä ei ollut tarkkaa vaatimuslistaa, millainen talon pitää olla. Tietysti meillä oli ajatuksia talon tyylistä ja tarvitsemamme tilan määrästä, mutta emme olleet päättäneet, haluammeko puu- vai kivitalon. Kuten vanhassa hyppynaruleikissä lasketellaan, erityisesti aiemmin kivitaloa pidettiin laadukkaampana vaihtoehtona. Rakennustapojen kehityttyä ero on kuitenkin kaventunut.


Aluksi puutalo vaikutti erityisesti taloudelliselta kannalta todennäköisimmältä vaihtoehdolta ja olimme vähän ihastuneet moderneihin hirsitaloihin. Kun tontin ostamisen myötä varmistui, että talon pitää olla kaksikerroksinen, kivitalo alkoi tuntua luonteensa ja tyylinsä vuoksi paremmalta ratkaisulta. Vaihtoehtona on kuitenkin vielä tehdä puurunkoinen talo rapatulla ulkopinnalla.


Ajatusten ja päätösten tueksi keräsin muutamia puu- ja kivitalolle tyypillisiä ominaisuuksia ja etuja.


Kivitalo

Nykyisin myös kivitalo voidaan rakentaa nopealla aikataululla ja tehokkaasti.
Kivitalon paloturvallisuus on korkeampi.
Pysyy tasalämpöisenä ja pystyy massiivisen rakenteen ansiosta varaamaan tarvittaessa lämpöä ja viileyttä seinärakenteeseen. Kesällä lämpö pysyy ulkona ja talvella taas sisällä.
Mahdollisuus listattomuuteen onnistuu helpommin.
Isot ikkunapinnat onnistuvat paremmin.
Tilojen läpikuuluvuus on vähäisempää, mutta kaikuisuus suurempi.
Hyvä jälleenmyyntiarvo.


Puutalo

Hengittävä materiaali. Puumateriaali tasaa huoneilman kosteutta, mikä parantaa sisäilman laatua.
Eristää lämpöä, kun suunnittelu ja materiaalivalinnat on tehty oikein.
Edullinen ja nopea rakennusmuoto.
Puutalon kotoisuus.
Kaikuisuus on vähäisempää, mutta läpikuuluvuus suurempi.
Vaatii enemmän huoltoa ja ylläpitoa.


Kummassakin rakennustavassa on omat etunsa. Talomme rakennustapaa ei ole vielä päätetty ja suunnitelma mahdollistaa sekä puu- että kivirungon. Seuraavien viikkojen aikana tämä tulee varmistumaan.

Millaiseen ratkaisuun te olette päätyneet ja mitkä tekijät siihen ovat vaikuttaneet?

Lähteet: kotiakustiikka.fi, rakentaja.fi, tuulileijona.fi

4 kommenttia:

  1. Kävimme aikanaan hyvin samoja pohdintoja materiaalien välillä. Pitkään olimme taipumassa Suomessa suht tuntemattomaan ns. timberframe- eli pilaripalkkitekniikkaan, jossa yhdistyy puurakentaminen ja modernius, sillä isot ikkunapinta-alat ovat mahdollisia. Julkisivun voi myös rapata, jolloin eroa kivitalosta ei ulkoa huomaa, ellei niin halua. Lopulta budjettimme kallistui kuitenkin puutaloon, mutta rappauksella saamme siitä kivitalon näköisen, mikä miellyttää meidän silmäämme enemmän. Rappaus myös vähentää ylläpitoa, kun puuverhoilua ei ole.

    Jos päädytte rapattuun puutaloon, kannattaa kilpailutuksessa ehdottomasti huomioida, kuuluvatko rappauslevyt toimitukseen (asennuksineen!), se helpottaa nimittäin huomattavasti. Kovin moni toimittaja ei itse asiassa ollut valmis levyjä sisällyttämään, meillä talo tuli siis suurelementteinä ja levyt tehtaalla asennettuna. Satuinpa muuten juuri kirjoittamaan aiheesta blogiin :)

    Puutalotoimittajien välillä oli myös suurehkoja eroja siinä, kuinka suuren ikkunapinta-alan rakenteet sallivat. Jos puutaloon päädytte, ei siis kannata lannistua, jos jollain malli ei vakuuta, ratkaisuja on yhtä monta kuin toimittajaa.

    Tsemppiä valintaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, eipä olisi heti tullut mieleen olla noin tarkka! Aloittelijalla on monta kiveä käännettävänä rakennusprojektin edetessä, onneksi on aikaa tehdä suunnitelmat huolella. Kävin katsomassa myös postauksesi, siinä tuli hyviä juttuja esille. Teillä onkin jo ihanaa, kun konkreettisesti näkyy työn eteneminen!

      Poista
  2. Moi, puutalon hengittävyydestä vielä, että höyrynsulku (muovi) blokkaa sitä "hengittämistä" tavallisessa puutalossa. Mikäli ette vielä ole materiaalia päättäneet, niin suosittelen tutustumaan hirsitaloonkin tarkemmin :) Hinta asettuu puu- ja kivitalon väliin, kuitenkin lähempänä puu- kuin kivitalon hintaa.

    Käy tutustumassa meidän projektiin hirsitalohelsinkiin.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, kiitos tästäkin vinkistä! Hirsitaloa ei ollakaan sen tarkemmin mietitty, fiilistelty vain hirsitalojen rentoa tunnelmaa. Hyvä kyllä harkita sitäkin vaihtoehtoa vielä uudelleen. Kiva seurata myös miten teidän projekti etenee!

      Poista