Kävimme
Skaalalla juttelemassa taloomme sopivista ikkunoista ja niiden ominaisuuksista. 90-luvulla rakennetuissa omakotitaloissa asuneina monet ominaisuudet olivat meille ihan uusia. Energiatehokkuuden vuoksi sekä talojen että ikkunoiden tiiviys on kehittynyt huimasti viime vuosina.
Ikkunoiden energiatehokkuutta mitataan U-arvolla, joka kertoo, paljonko lämpöä ikkuna läpäisee. Tavoitteena on siis mahdollisimman pieni U-arvo, jolloin ikkuna päästää vähiten lämpöä. Ymmärtääkseni uudisrakentamisessa ikkunoiden vähimmäisvaatimuksena U-arvo on 1. Energiataloudellisuuteen vaikuttaa kuitenkin myös useita muitakin tekijöitä, joten kokonaisuutta voidaan arvioida energialuokalla, samaan tapaan kuin esimerkiksi sähkölaitteissa. Paras energialuokka on A++.
Tavoitteena on siis mahdollisimman energiataloudellinen talo, mutta sekään ei ole niin yksinkertaista. Mitä tiiviimmät ikkunat, sitä todennäköisemmin ikkunat alkavat huurtua, kun ilman kosteus ulkona on suuri. Esimerkiksi keväällä kun ilman lämpötila nousee aamuisin nopeammin ja ilma on vielä kosteaa, ulkolasin ulkopinnalle muodostuu huurretta. Erityisesti isot lasipinnat, jotka eivät ole katoksen suojassa, huurtuvat herkästi. Mitä pienempi U-arvo ikkunalla on, sitä voimakkaampi ilmiö on.
Ikkunoiden huurtuminen ei tietenkään ole toiveissa, emmekä halua aamuisin odotella huurteen poistumista, vaan nauttia kauniista metsämaisemista aamiaista syödessä. Skaalalla tähän on ratkaisuna FrostFree huurtumattomat energiaikkunat. Ikkunatyypistä riippuen energialuokka on A/A++ ja U-arvo 0,75/0,64, eli ikkunat ovat erittäin energiataloudellisia. Erityisen rakenteen ansiosta ikkuna pysyy kirkkaana kaikissa olosuhteissa. Ikkunoissa on lisäksi tehokas auringonsuoja, joka pitää kuumimman paahteen lasien ulkopuolella.
Meillä FrostFree-ominaisuus on erityisen tärkeä olohuoneen isoissa ikkunoissa, jotka ovat erittäin alttiita huurtumiselle ison lasipinnan sekä lattianrajasta lähtevän sijoittelun takia. Erityisen mukavaa on myös se, että samalla saadaan ikkonoihin auringonsuoja, mikä on ehdoton erityisesti kesällä, kun aurinko paistaa etelän suunnasta sisälle koko päivän.
Kuva: Skaala